Als je vacatures gaat zoeken is het logisch dat je dan meteen denkt aan vacaturesites. Daar zijn er heel veel van, meer dan 1000. En dan: hoe vind je jouw baan op die sites? Is het dan beter om vooral op gespecialiseerde vacaturesites te kijken, bij recruitmentsites van naam of gericht bij de organisaties en bedrijven waar je graag wilt werken? Goede tips op het gebied van vacatures zoeken vind je op Hoe vind ik een baan. Hier vind je een goede e-learning. Voor solliciteren ga je naar Aaltje Vincent. Zij leert je succesvol solliciteren. Bij Doen Waar Je Goed In Bent zijn we ervan overtuigd dat netwerken en solliciteren hand in hand gaan. Daar lees je in deze blog meer over.

Combineren van netwerken en solliciteren
Waarom zou je netwerken en solliciteren combineren? Wel, ze versterken elkaar in hoge mate. Je kunt je dat waarschijnlijk voorstellen, maar wij kunnen het ook bevestigen op basis van onze 20 jaar ervaring in het begeleiden van honderden mensen op zoek naar een baan. Op het moment dat cliënten gericht netwerken voor een interessante passende baan en tegelijkertijd solliciteren, groeien hun kansen snel. Hieronder leg ik dat uit.

Je versterkt je presentatie
Door te netwerken versterk je je performance. Je werkt aan een adequate presentatie met een overtuigende pitch en je zorgt voor interessante vragen. Je kunt je voorstellen dat als je vijf netwerkgesprekken hebt gevoerd en je je hebt moeten presenteren, dat je performance sterker wordt. Je krijgt een gevoel bij wat werkt en wat niet als je over jezelf vertelt. Je hebt een antwoord op vragen als: Snapt de andere kant van de tafel wie je bent? Is hun interesse in jou getrokken? Vertel je te uitgebreid? Deel je dingen over jezelf waar je trots op bent, maar die niet nuttig zijn voor dit netwerkgesprek? Je begrijpt dat je deze ervaring meeneemt als je een sollicitatiegesprek voert.

Je wordt een betere gesprekspartner
De inhoud van je presentatie is heel belangrijk, maar inhoud en vorm gaan samen. Als je vaak netwerkgesprekken voert, vind je makkelijker de balans tussen zenden en ontvangen. Je ontspant en gaat beter luisteren. Daardoor kun je makkelijker doorvragen en komt er ruimte voor moeilijke en persoonlijke vragen. Als dat je lukt word je een interessante gesprekspartner en straks als je solliciteert, een goede kandidaat.

Het maakt de kans op een goede match groter
Zoals jullie weten gaat netwerken over informatie en advies vragen. Ben je gericht aan het solliciteren, dan wil je meer weten over de bedrijven waar en functies waarop je solliciteert. Want dat maakt jou een sterker en overtuigender kandidaat. In netwerkgesprekken verzamel je informatie die je niet uit een vacaturetekst kunt halen. Je zorgt ervoor dat je via via bij netwerkcontacten terechtkomt (dat is nog wel even een klusje, daar ga ik een andere keer op in) die belangrijke vragen kunnen beantwoorden als: wat doet een functioneel beheerder bij jullie in het bedrijf? Of hoe zou je de cultuur van jullie organisatie willen omschrijven? Als je op die vragen antwoorden krijgt die je blij maken, dan begrijp je dat je veel sterker gaat solliciteren. Je voelt dat je op de goede weg bent. Maar ook: raak je teleurgesteld door de antwoorden? Dan kun je beslissen om bij dat bedrijf niet te gaan solliciteren. Of als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, daarop door te vragen. Want ongelukkig in een nieuwe baan is een stap achteruit.

Gerichter en beter afstevenen op een nieuwe baan
Je ziet dus dat je door voor een combinatie van netwerken en solliciteren te kiezen je veel gerichter en beter afstevent op een nieuwe baan. Veel succes!

Hulp nodig met vacatures zoeken?
Of meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.